Ga naar de inhoud

Waarom een .ASE file ontzettend handig is

Als je veel grafisch werk doet heb je er vast al eens van gehoord: een .ASE file. Zo niet, geen schande, we leggen het graag nog even uit. Dat ASE staat voor ‘Adobe Swatch Exchange’.  De naam zegt het eigenlijk al: het is een bestandsformaat van Adobe waarmee je swatches kan uitwisselen. Een swatch is een kleurenstaal.

Wat kan je ermee

2 belangrijke dingen. Eén: je kan als ontwerper van een huisstijl je kleuren opslaan zodat je altijd dezelfde kleuren gebruikt. Twee: je kan als ontwerper zo’n .ASE file importeren zodat ook jij diezelfde kleuren gebruikt.

Zo weet je dus zeker dat iedereen met dezelfde kleuren werkt en ook meteen al die kleuren beschikbaar heeft in Adobe. Want ja, het is wel typisch een Adobe dingetje. Het werkt dus in programma’s als Adobe Illustrator, Adobe Photoshop en InDesign. 

Ik heb een .ASE file ontvangen. En nu?

Je hebt een .ASE bestand ontvangen maar weet niet hoe je hem moet openen? Dat leggen we dan graag even uit. We nemen als voorbeeld even Illustrator maar ook in InDesign of Photoshop werkt het op dezelfde manier.

  1. Maak een nieuw bestand aan waarin je de kleuren wilt gaan gebruiken
  2. Open het Swatches paneel. Dat vind je onder ‘Window’ -> ’Swatches’. 
  3. Importeer de .ASE file die je hebt ontvangen. Dat doe je door in het Swatches pannel te klikken op het menu icoontje (met de 3 streepjes) en dan de kiezen voor ‘Import Swatches’. In Illustrator zit die optie op een iets andere plek en moet je eerst kiezen voor ‘Open Swatch Library’ en vervolgens voor  ‘Other Library…’. Er opent dan een filebrowser waar je jouw .ASE file kan opzoeken.
  4. Selecteer en open de .ASE file. Er opent dan een nieuw paneeltje waarin de kleurstalen zitten van het .ASE bestand dat je zojuist geopend hebt. Die stalen kan je gewoon aanklikken zoals je verder gewend bent.

Ik wil een .ASE bestand maken. Hoe doe ik dat?

Een.ASE bestand zorgt ervoor dat andere ontwerpers met de juiste kleuren werken. Bijvoorbeeld de kleuren van een huisstijl die jij ontworpen hebt. Het maken van een .ASE bestand is niet moeilijk. 

  1. Open het swatches paneel (Window -> Swatches)
  2. Verwijder alle swatches die niet gebruikt dienen te worden. (Je behoudt dus de kleuren die je wél in het .ASE bestand wil hebben)
  3. Klik in het swatch paneel op het menu icoontjes (3 streepjes) en selecteer ‘Save swatch library as ASE’.
  4. Geef je .ASE bestand een naam en sla het op. 
  5. Klaar om te delen!

Kan het nog makkelijker?

Op ons platform (onzehuisstijl.nl) maken we het graag nog wat makkelijker. Daar genereren we automatisch .ASE bestanden van de kleuren uit je huisstijl. Ook ondersteunen we de import van .ASE files zodat je niet alle kleuren los in hoeft te gaan voeren. Zo zorgen we ervoor dat jij snel een overzicht kan maken van jouw kleurenpalet en anderen snel aan de slag kunnen met dat palet. #winwin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.